czwartek, 2 sierpnia 2018

Lody owocowo-jogurtowe na patyku



Uff. Kto by się spodziewał aż tak tropikalnego klimatu i wilgotności niczym z amazońskiej dżungli, kiedy można przetrwać dzień pracy jedynie z wentylatorem dmuchającym prosto w twarz, dużą ilością płynów i rozmaitych schładzaczy, bo inaczej ciało słabnie i mózg zaczyna się gotować?

Przy takich temperaturach każda ilość lodów jest pożądana (i żadna nie jest niewłaściwa). A jeśli planujemy zrobić je w domu, najlepiej, żeby ich przygotowanie wymagało minimum czasu, wysiłku i składników.

Te owocowo-jogurtowe lody na patyku takie właśnie są. Trochę w nich słodyczy, trochę kwaskowości. I na pewno spodobają się dzieciom.

Lody owocowo-jogurtowe na patyku
Składniki (na ok. 5-6 lodów):

  • niepełna szklanka owoców (u mnie mieszane: maliny, jeżyny i porzeczki)
  • 1 nieduży dojrzały banan
  • 6-7 łyżek jogurtu naturalnego (na całość zużyłam kubeczek 140 g)
  • 4 łyżki miodu
  • pół łyżki masła orzechowego (u mnie domowe, z niesolonych orzeszków)

Maliny, jeżyny i porzeczki zmiksować z 2 łyżkami jogurtu i 1,5 łyżki miodu. Osobno zmiksować banana z masłem orzechowym, 4-5 łyżkami jogurtu i 2,5 łyżki miodu.

Przygotować foremki. Oba owocowo-jogurtowe musy nakładać na przemian, włożyć patyczki.

Foremki wstawić do zamrażarki. Lody mrozić minimum 3 godziny.

6 komentarzy:

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic