czwartek, 20 września 2018

Czekoladowy drip cake z kremem stracciatella



Minitorcik urodzinowy. Stał się okazją do wypróbowania drippingu, stworzenia pysznego kremu, skomponowania smaków. Wykorzystałam też trochę malin z ogródka - nasza jesienna odmiana bardzo długo owocuje. Torcik nie jest perfekcyjny, za to smakuje doskonale.

Podstawą całości jest kakaowy biszkopt rzucany z bloga Moje Wypieki; proporcje składników przeliczone na mniejszą foremkę. Biszkopt jest intensywnie kakaowy, pyszny! Do tego niezbyt słodki krem z mascarpone i śmietanki z dodatkiem mlecznej czekolady, polewa - ganache z gorzkiej czekolady. I ulubione dodatki.

Czekoladowy drip cake z kremem straciatella
Składniki na biszkopt (na formę o średnicy ok. 18-19 cm):
  • 4 jajka
  • 142 g drobnego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 112 g mąki
  • 57 g kakao
krem:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g startej mlecznej czekolady
  • + 2-3 łyżki zblendowanych owoców (np. malin)
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100-120 ml śmietanki 30%

Dno tortownicy posmarować masłem, wyłożyć pergaminem.

Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po jednej łyżce cukier, nadal ubijając. Na końcu dodawać żółtka po jednym, ubić całość dokładnie.

Mąkę i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułką.

Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok. 30-35 min (do suchego patyczka) w temperaturze 160-170 stopni. Gorący biszkopt w formie upuścić z wysokości ok. 30-40 cm na podłogę. Wystudzić, przekroić na dwie lub trzy części.

Wystudzony biszkopt nasączyć (np: wodą z cytryną i cukrem, ponczem, kawą, sokiem owocowym).

Schłodzony serek mascarpone zmiksować ze śmietanką i cukrem na gęsty krem. Wmieszać szpatułką posiekaną lub zmieloną w blenderze czekoladę.

Biszkopt przełożyć kremem, na krem wyłożyć 2-3 łyżki musu ze zblendowanych owoców. Kremem obłożyć też boki i wierzch tortu. Chcąc uzyskać efekt naked cake, można szpatułką zebrać część kremu z boków, odsłaniając warstwy biszkoptu. Tort schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Przygotować polewę: śmietankę podgrzać (bez gotowania). Dodać czekoladę połamaną na kawałki, wymieszać aż do uzyskania gęstej polewy. Lekko przestudzić; polewa powinna być lekko ciepła.

Wierzch tortu pokryć polewą, pozwalając jej spływać po bokach tortu (dripping). Dekorować. Wstawić tort do lodówki, by polewa lekko stężała.

6 komentarzy:

  1. Absolutnie cudowny!
    Zjadłabym smakując każdy kęs jak prawdziwą ambrozję...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy ściekającą polewę :D Zawsze doprowadza to do ślinotoku :D Super torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałem Twój przepis lecz zamiast kremu z straciatelli zrobiłem krem z truskawek, ponieważ robiłem ten tort na urodziny córki, a ona nie lubi straciatelli. Tort wyszedł znokomity i Zosia była zachwycona! Zdecydowanie polecam! :) Robiąc krem z truskawek opierałem się na przepisie https://sprawdzonakuchnia.pl/tarta-kremem-truskawkowym/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Truskawki z czekoladą to równie idealne połączenie :)

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic