poniedziałek, 8 października 2018

Ciasteczka kruche kokosowe (z mąką kokosową)



To było jedno z tych pochmurnych i niezbyt ciepłych popołudni, których ostatnio przybywa (choć, trzeba przyznać, pogoda i tak wyjątkowo nas rozpieszcza!). Kiedy więc spacer do parku czy do lasu nie był możliwy, zaczęliśmy wspólnie z małym J. szukać leśnych zwierzątek... w kuchni. Znaleźliśmy jeże, zajączki i wiewiórki. Kruchości i wyjątkowego smaku nadała im mąka kokosowa. I chociaż jej dodatek utrudnił nam troszkę wałkowanie ciasta, nie przejmowaliśmy się drobnymi pęknięciami na ogonkach, brzuszkach i uszkach. Smak był doskonały!

Ciasteczka kruche kokosowe (z mąką kokosową)
Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki wody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, włożyć do lodówki na minimum pół godziny, by ciasto się schłodziło.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, podsypując mąką. Wykrawać dowolne kształty.

Ciasteczka piec przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

8 komentarzy:

  1. Urocze!
    Muszą być cudownie kruche i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kokosowe ciasteczka. Mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie urocze! A na pewno musiały wyjść przepyszne :D
    Chcemy taką formę wiewiórki.... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ikea, o ile się nie mylę. Są/były jeszcze łosie, jeże i zajączki :)

      Usuń
  4. I ja z moich staromodnych i pordzewiałych foremek na hipcie skorzystam i zrobię te przecudne ciasteczka na weekend omnomnom :) <3

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic