poniedziałek, 19 listopada 2018

Kanelbullar (szwedzkie bułeczki cynamonowe)




Kanelbullar. Szwedzkie bułeczki ślimaczki z cynamonem. Klasyk idealny na tę porę roku, na tę pogodę, na poprawę nastroju, na polepszenie stanu ducha... a także na miłe popołudniowe spotkania przy kawie, na śniadanie w przebijających się jeszcze promieniach słońca, na wywołanie czyjegoś uśmiechu.

Kanelbullar*
Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 30 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 80 g masła
  • 80 g cukru (u mnie brązowy nierafinowany)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
dodatkowo:
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
  • cukier do posypania (najlepiej gruby - ja tym razem pominęłam)

Drożdże wymieszać z cukrem, 3 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczyn "ruszył".

Mąkę wymieszać z kardamonem w misce. Mleko podgrzać, masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do miski z mąką dodać zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, masło i  jajko. Wyrobić ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia na godzinę.

Przygotować nadzienie: miękkie masło utrzeć z cukrem i cynamonem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Posmarować je nadzieniem cynamonowym. Zwinąć w rulon i pokroić na krążki (ślimaczki).

Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować jajkiem. Piec ok. 7-8 minut w temperaturze 200 stopni.

*korzystałam z przepisu Ani Starmach zamieszczonego w książce "Pyszne na słodko".

6 komentarzy:

  1. Mają w sobie coś przyjemnie uzależniającego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już kolejne "ślimaczki", na które dziś natrafiamy :D Koniecznie musimy zrobić podobne bo wyglądają uroczo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aura temu sprzyja, że tak powiem :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Och jakie piękne!
    Porywam jedną cynamonową zaklinaczkę dobrego nastroju...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna podziałać! :-) Miłego poniedziałku :-).

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic