poniedziałek, 31 grudnia 2018

Dinomuffiny waniliowe z czekoladowym wnętrzem. Szczęśliwego Nowego Roku!


Czas przedświąteczny i międzyświąteczny z dzieckiem w domu to już nie laba w ciepłych skarpetach, z książką i grzańcem. Wymaga kreatywności i nierzadko cierpliwości - zwłaszcza, gdy pogoda smętna, a młodocianego energia roznosi. A kiedy kreatywność się powoli kończy, a czas mimo to płynie bardzo powoli i nadciąga wiszące niemal u końca języka "nuuuuda"? Wtedy trzeba zapędzić dziecko do kuchni. I przypomnieć sobie, że mamy na stanie foremkę z dinozaurami, z której jeszcze nigdy nie skorzystaliśmy! Najwyższy czas zatem!

Dinomuffiny waniliowe z czekoladowym wnętrzem
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (u mnie 12 g) lub 1 łyżka domowego
  • 2 jajka
  • 0,3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • do nadziewania: kawałki ulubionych czekoladek lub gorzkiej/mlecznej czekolady

Jajka krótko zmiksować z maślanką i olejem.

W misce zmieszać suche składniki. Połączyć suche z mokrymi, wymieszać łyżką lub zmiksować.

Do foremki na muffiny wlewać po 1-2 łyżki ciasta, w środek wkładać kawałki czekoladek, dopełniać ciastem do 3/4 wysokości.

Muffiny piec w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 20-25 minut.


Takie muffiny idealnie nadadzą się dla dzieciaków również na Sylwestra czy urodzinowe przyjęcie. Warto poszukać silikonowych foremek z fajnymi kształtami.

Życzę Wam szczęśliwego i smakowitego Nowego Roku 2019!

4 komentarze:

  1. No tak, ten czas z dzieckiem pełnym energii to nie lada wyzwanie...
    Ale dinomuffiny to doskonały pomysł na przepędzenie nudy!
    Szczęśliwego i dobrego 2019!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I Tobie również - wszelkiego dobra w Nowym Roku :)

      Usuń
  2. Ale słodkie! Super foremki i przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic