niedziela, 17 czerwca 2018

Trzyskładnikowe ciasteczka z masła orzechowego (bezglutenowe)




Kiedy dowiedziałam się o polskim wydaniu tej książki, musiałam ją mieć. Bardzo byłam ciekawa, co autorce udało się zdziałać i jaki rodzaj prostoty proponuje. Mowa o książce "Trzyskładnikowe wypieki" Sarah Rainey, w której mieści się ponad sto przepisów, a wszystkie łączy jedna zasada: trzy składniki. Ni mniej, ni więcej. Są receptury bardziej lub mniej zaskakujące, ale wszystkie inspirujące w jakiś sposób. Podziwiam autorkę, że chciało jej się dwa lata eksperymentować według tego klucza. Na pewno wiele z tych przepisów wypróbuję, bo jest wśród nich mój ulubiony typ - szybkie wypieki i desery. Co więcej, okazuje się, że po wyeliminowaniu niektórych składników nadal da się osiągnąć pełnię smaku - czasem nawet bardziej!

Te ciasteczka są wyśmienite. Jestem absolutną fanką masła orzechowego, również ciasteczek z tym dodatkiem. Nie wiedziałam, że można je przygotować całkowicie bez mąki i że będą miały tak świetną strukturę - chrupiące z wierzchu, lekko ciągnące w środku. Ciasteczka są dość słodkie, bez obaw możecie zredukować ilość cukru, jeśli poczujecie taką potrzebę.

Trzyskładnikowe ciasteczka z masła orzechowego (bezglutenowe)
Składniki:

  • 260 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 200 g drobnego cukru (u mnie brązowy - nadaje lekko karmelowy posmak)
  • 1 jajko

Składniki wymieszać w misce, aż się dokładnie połączą. Masa powinna być zwarta i łatwa do formowania - jeśli jednak jest kleista (co zależy od rodzaju i temperatury masła orzechowego), można sobie pomóc dwoma łyżeczkami.

Formować kulki nieco większe od pięciozłotówki, układać je na blasze wyłożonej pergaminem w odległości ok. 5 cm. Rozpłaszczyć je widelcem do grubości około 1 cm.

Piec ciasteczka w temperaturze 190-195 stopni przez około 20 minut. Najlepiej jednak wyjąć je kilka minut wcześniej - będą ciągnące w środku.


8 komentarzy:

  1. Świetne ciasteczka, aż trudno uwierzyć, że tylko z 3 składników, mam w domu fana masła orzechowego, muszę mu takie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Zwłaszcza, że są megaorzechowe :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Ciasteczka wyglądają cudownie!
    Zainteresowałaś mnie też książką...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książka jest fascynująca :). A najlepiej się czyta, chrupiąc te ciasteczka :).

      Usuń
  3. Znamy te ciasteczka :D Siostra kiedyś upiekła i są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotki, zabieram kilka i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic